Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Onze aanpak

De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen verschillend en kunnen heel heftig zijn; zwaar geheugenverlies, geen energie om iets te doen of bijvoorbeeld verlamming. Er volgt vaak een periode van revalideren. Eenmaal thuis lopen veel mensen met hersenletsel tegen allerlei problemen aan. 
 
Iedere stagiair, vrijwilliger of medewerker van InteraktContour, in welke functie dan ook, heeft op zijn of haar niveau weet van hersenletsel en de gevolgen daarvan.


Hersenletsel: oorzaken en gevolgen

Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door geweld van buitenaf: mishandeling of een ongeval. Of van binnenuit: een hersentumor of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.
 
Mensen met  hersenletsel kunnen problemen hebben op uiteenlopende gebieden, gedrag, emoties, verandering van persoonlijkheid; het is van persoon tot persoon verschillend. Maar er zijn ook overeenkomsten die voor iedere cliënt in meer of mindere mate gelden:

  • Verliesverwerking: het accepteren en verwerken van het verlies bij het weer oppakken van het leven. Niet alleen voor de cliënt, maar zeker ook voor zijn of haar directe omgeving.
  • Disharmonisch profiel: mensen met hersenletsel kunnen op verschillende ontwikkelingsgebieden op zeer uiteenlopende niveaus functioneren. Mensen in de omgeving van de cliënt kunnen het gevoel krijgen ‘voor de gek gehouden’ te worden.
  • Onvermogen om regie over het eigen bestaan te voeren: aansluiten op wat de cliënt zelf nog kan, sturen als het nodig is, overnemen als het moet, met behoud van de eigenwaarde.
  • Moeilijk verstaanbaar gedrag: mensen met hersenletsel kunnen gedrag vertonen dat indruist tegen de gangbare normen en waarden zoals agressie en ongeremdheid. 
(Uit: Competentieprofiel NAH 2012, VGN)

Competentiegericht Begeleiden
Het vraagt veel van de competenties van medewerkers, stagiaires en vrijwilligers om te gaan met cliënten met hersenletsel. InteraktContour kiest daarbij voor de methodiek van het  Competentiegericht begeleiden (CGB). Daarmee is ons handelen consequent en consistent. We bieden, ieder op zijn of haar niveau, cursussen en trainingen aan om kennis van deze methodiek te verwerven en vaardigheden te oefenen. 

Heb ik een probleem dan?
Iemand die te maken heeft met de gevolgen van hersenletsel beseft niet altijd dat er wat veranderd is. Hij ervaart geen probleem. Maar de mensen om hem heen wel. Hoe ga je daar mee om?
Het boekje ‘Heb ik een probleem dan?’ helpt professionals om de juiste interventies toe te passen. Het kan ook mantelzorgers inzicht geven in de gevolgen van hersenletsel en manieren om daar mee om te gaan.

Het boekje kost € 15,00 exclusief verzendkosten (€ 6,95).

Er is inmiddels een tweede boek van de hand van Arno Prinsen veschenen: "Ga toch weg!" - Behandeling van ziekte-inzicht bij hersenletsel. Dit boek is verkrijgbaar via Bol.com

Ik bestel graag het boekje:


Stel hier je vraag Bel ons: 0341 255 777
(elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Terug naar boven