Informatie inzake Coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Wat is hersenletsel?

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die is ontstaan na de geboorte. Kenmerkend is dat er sprake is van een onomkeerbare breuk in de levenslijn: je ervaart dat alles wat voorheen vanzelfsprekend was, dat nu niet meer is.


Oorzaken

Beschadiging van de hersenen kan worden veroorzaakt door een ongeval, een beroerte, een hersentumor, langdurig zuurstoftekort of een infectie. Ziekten als Multiple Sclerose of Parkinson kunnen ook hersenletsel als gevolg hebben.


Gevolgen

De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen anders.

De een ervaart lichamelijke beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer goed lopen of je kunt je arm of hand niet meer goed bewegen. Bij de ander zijn de gevolgen onzichtbaar. Dan gaat het om veranderingen en problemen in het denken en onthouden, emoties, gevoelens en gedrag. Je wordt bijvoorbeeld snel boos om niets. Of je hebt geen rem meer.
 
En soms is het een combinatie van lichamelijke beperkingen en onzichtbare gevolgen.


Wat kun je doen?
Ervaar je een probleem en weet je niet wat er aan de hand is? Of twijfel je of er sprake is van hersenletsel? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan op basis van jouw gegevens en ervaringen een diagnose stellen.

Stel hier je vraag Bel ons: 0341 255 777
(elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Terug naar boven