Met mijn hersenletsel eindelijk op mijn plek

Martin woont op woonlocatie Zuiderval in Enschede. Hier voelt hij zich echt op zijn plek. Eindelijk. Sinds het hersenletsel dat hij door een motorongeluk opliep, is hij lang zoekend geweest.

“In 1981, ik was toen 21, liep ik als gevolg van een motorongeluk hersenletsel op. Mijn toekomst viel in duigen. Ik zou medicijnen gaan studeren en op kamers gaan wonen. Door mijn hersenletsel kon ik dat niet meer.” vertelt Martin.

35 jaar geleden nog weinig bekend over niet aangeboren hersenletsel
“Ik heb last van overprikkeling waardoor het af en toe een kermis in m’n hoofd is. Ook heb ik een slecht korte termijn geheugen. Het gebeurt regelmatig dat ik bijvoorbeeld voor tomaten naar de winkel ga en thuiskom met een komkommer. Daarnaast lukt het me niet om mijn eigen huishouden te organiseren en mijn administratie op orde te houden. Inmiddels weet ik dat ik een echte hersenletselpatiënt ben. Maar 35 jaar geleden was er nog weinig bekend over niet aangeboren hersenletsel, de kenmerken en de gevolgen. Ik heb zelfs nog in een psychiatrische inrichting gezeten. Daar hoorde ik natuurlijk helemaal niet thuis!”

Zo gewoon mogelijk leven
“In de jaren die volgden heb ik geprobeerd om een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Ik heb zelfs nog bij de politie als arrestantenwacht gewerkt. Ik had overal post-its hangen om niets te vergeten. Na anderhalf jaar ging het echt niet meer. Het lukte me niet om alle ballen in de lucht te houden. Ik ben bij de sociale werkplaats gaan werken. Daar zette ik technische apparaten in elkaar. Leuk werk maar helaas kon ik na 6 jaar het werk lichamelijk niet meer aan. Nu zit ik in de WAO.”

Begrip voor de kenmerken van hersenletsel
“Ik heb in verschillende plaatsen in Nederland gewoond, ik heb samengewoond, begeleid zelfstandig gewoond en bij gebrek aan beter heb ik zelfs nog in een verzorgingshuis gewoond. Je kunt dus wel zeggen dat ik letterlijk en figuurlijk rondgezworven heb voordat ik bij InteraktContour terecht kwam. Nergens heb ik zo fijn gewoond als op Zuiderval. Hier begrijpen ze wat hersenletsel is en hoe men moet omgaan met hersenletsel. Er is professionele begeleiding zodat ik de hulp krijg die ik nodig heb, bijvoorbeeld bij mijn huishouden en administratie. Verder red ik mij zelfstandig. Als ik erg last heb van overprikkeling kook en eet ik thuis en als ik me goed voel eet ik gezellig samen met de andere bewoners mee. Ik verveel me niet. Bij mooi weer maak ik een wandelingetje of ga er op uit met mijn scootmobiel. En de binnenstad is lekker dichtbij. Het is hier goed en mooi wonen."

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.