Van werken aan herstel naar werken als fietsenmaker

Roelof had na zijn hersenbloeding een duidelijk doel: hij wilde weer aan het werk. En dankzij de Hersenz-behandeling die hij volgde bij InteraktContour en zijn doorzettingsvermogen is hem dat gelukt.

Het begon met stevige hoofdpijn. Roelof: “Ik zei, dat is niet goed.” In eerste instantie sloegen de dokters in het ziekenhuis geen alarm. Maar toen Roelof na drie weken weer in het ziekenhuis kwam met bijzonder heftige hoofdpijn, gingen de alarmbellen van de dienstdoende arts wél rinkelen. Hij bleek een hersenbloeding te hebben.

Geen werk
Voor zijn hersenbloeding werkte Roelof als drukwerkvoorbereider in ploegendiensten bij een verpakkingsbedrijf. Maar na zijn hersenbloeding kan hij dit niet meer aan. “Dat is heftig”, geeft Roelof aan, want hij werkte er al jarenlang met veel plezier. Via zijn werkgever start hij met een re-integratietraject richting ander werk, maar dit loopt op niets uit. In dit traject wordt hij namelijk al snel overvraagd. Het lijkt wel alsof niemand ziet hoe het écht met hem gaat. “Maar dat komt door mijzelf, denk ik, omdat ik er te positief in stond. Ik ben gewoon van gaan met die banaan”, vertelt hij.

Neerwaartse spiraal
Uiteindelijk keurt het UWV hem voor een groot deel af en belandt hij op de bank. Geri, zijn vrouw: “Hij kon zich ook niet meer ergens toe zetten.” “Ik wilde wel,” zegt Roelof, “maar door dat zitten en weinig doen, kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht.” Met de huisarts gaat hij in gesprek over zijn dip. Zij adviseert hem de Hersenz-behandeling bij InteraktContour.

Hersenz-behandeling
“Je leert je nieuwe jij kennen”, zo omschrijft Roelof de Hersenz-behandeling. “Ik kan alles nog, maar het tempo is verminderd. Mijn concentratie is eerder weg en nieuwe dingen aanleren gaat veel moeilijker.” Hij leert zijn grenzen kennen, zowel mentaal als fysiek. “Ik kan nu nee zeggen. Nu zeg ik: Ho, wacht even. En ik ga ook weleens discussies uit de weg om rust te creëren.” Thuis wordt het weer gezellig. Geri: “Er is meer rust, minder strijd. De behandeling heeft het onbegrip weggehaald.”

Einde behandeling
Na 1,5 jaar stopt Roelof de behandeling. “Toen ik begon, zei ik: Ik ga weer werken!” En dat doet hij nu, bij een fietsenmaker voor 16 uur in de week. Terwijl Roelof dit vertelt, schieten de tranen in zijn ogen. Even is hij stil, slikt zijn tranen van trots weg en zegt geëmotioneerd: “Pffff, er komt gewoon even zóveel naar boven!” De baan heeft hij zelf geregeld en een jobcoach van Siza hielp met alle papieren en contracten. “Ik doe van alles: lekke banden repareren, kettingen spannen, remkabels en tandwielen vervangen.” Hij vindt het ontzettend leuk werk om te doen. “Het geeft me veel voldoening.”

Behandeling

Behandeling leert jou en je omgeving om te gaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. We richten ons op wat nog wél kan. Lees meer.

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.