Week van de afasie: bestel de sleutelhanger!

4 oktober 2021
De afasiesleutelhanger van InteraktContour is speciaal ontwikkeld voor mensen met afasie. Zo kun je makkelijke reen gesprek voeren

Van 2 t/m 9 oktober 2021 is het de Week van de Afasie. Een week om bekendheid te geven aan afasie, een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. InteraktContour brengt tijdens deze week de afasiesleutelhanger opnieuw onder de aandacht. Dat is een hulpmiddel dat mensen met afasie helpt bij het voeren van een gesprek. Deze sleutelhanger is inmiddels al ruim 3000 keer besteld.

Afasie: moeite met praten, lezen, schrijven en begrijpen van taal

In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie. Deze taalstoornis ontstaat als gevolg van een beschadiging in het taalgebied in de hersenen, bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hierdoor kunnen mensen problemen hebben met praten, lezen, schrijven en het begrijpen van taal. Afasie resulteert vaak in problemen buitenshuis, omdat mensen zich niet goed kunnen uitdrukken of niet begrijpen wat er gezegd wordt.

Hulpmiddel voor het voeren van een soepeler gesprek

De afasiesleutelhanger werd in 2019 ontwikkeld in samenwerking met mensen met afasie. Zij bleken behoefte te hebben aan een hulpmiddel om meer bekendheid en begrip te creëren voor hun beperking. Op de sleutelhanger staat de tekst ‘Ik heb afasie, een taalstoornis door hersenletsel. Daardoor heb ik moeite met het voeren van gesprekken. Weten hoe ons gesprek beter kan gaan?’. De gesprekspartner kan via een QR-code of link naar een pagina op de website Verder met Hersenletsel van InteraktContour. Daarop staan tips die de gesprekspartner toe kan passen om het gesprek beter te laten lopen.

In één oogopslag de belangrijkste tips

De sleutelhanger is gemaakt van materiaal dat lijkt op dat van een bankpas. Hij gaat dus lekker lang mee. Je kunt door de QR-code te scannen op je mobiel, in één oogopslag door de belangrijkste gesprekstips swipen.

Sleutelhanger gratis verkrijgbaar

Om zoveel mogelijk mensen met afasie te ondersteunen, is de afasiesleutelhanger gratis verkrijgbaar. Bestellen kan via verdermethersenletsel.nl/afasie-sleutelhanger.

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.