Parkinsongroepen bij InteraktContour

11 april 2024
Parkinsongroep

Vandaag (11 april) is het Wereld Parkinson Dag. Een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor Parkinson. Binnen InteraktContour bieden we op een aantal locaties speciale Parkinsongroepen aan. In dit artikel lees je er meer over.

Parkinson en NAH

Ruim 63.000 Nederlanders hebben Parkinson. Dit komt voor een deel door een tekort aan de stof dopamine in de hersenen. Parkinson is een hersenziekte en hoort officieel onder de noemer ‘niet-aangeboren hersenletsel’.

Toch heeft Parkinson een ander verloop van het ziektebeeld. Wander Kolk, senior begeleider bij InteraktContour licht dit toe. “Parkinson is een progressieve ziekte. De symptomen nemen door de jaren heen toe. In het begin vinden mensen vaak nog wel aansluiting in de samenleving. Maar daarna lever je stukje bij stukje iets in.”

Ook in de beleving van het ziektebeeld zit een verschil met NAH. Wander: “Bij mensen met NAH door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor is er vaak sprake van een breuk in de levenslijn: een duidelijk leven voor en na het ongeluk of ziekte. Mensen met Parkinson hebben dat niet. Zij krijgen een diagnose, dat geeft een stukje duidelijkheid en erkenning. Maar daarvoor is er vaak al een lange tijd geweest met vage klachten en symptomen.”

Parkinsongroepen

Een aantal locaties van InteraktContour biedt vanuit het begeleidingscentrum een speciaal aanbod aan voor mensen met Parkinson: de Parkinsongroep. We gebruiken de reguliere modules, maar passen de inhoud aan.

Wander: “Bij mensen met Parksinon zie je vaak dat slikken lastiger wordt. Dit geven we in de module Communicatie dus wat vaker aandacht. Bewegen bieden we aan vanuit de module Fit en Vitaal, zoals oefeningen in de stoel, Parkinson boksen of RGM.”

“De module Eigen regie, zetten we in de Parkinsongroep ook in. Deelnemers bedenken zelf activiteiten en voeren dit uit. Daar komen mooie dingen uit, zoals onlangs een schildercursus , gegeven door een van de deelnemers.”

Ook het lotgenotencontact is belangrijk. Eén van de deelnemers vertelt hierover: “Je vindt herkenning en steun bij elkaar. Je geeft een doel en perspectief aan je ziektebeeld. Echt een waardevol initiatief.”

Samenwerking en scholing

Begeleidingscentrum Dalfsen startte als eerst met de Parkinsongroep. Wander: “Dit ontstond in overleg met verwijzers, fysiotherapeuten en een Parkinsonverpleegkundige’’. Deze samenwerking blijft belangrijk. Ook – en misschien wel vooral - met het oog op de toekomst en het verloop van Parkinson. Zo krijgt iemand met Parkinson op het juiste moment de juiste zorg en begeleiding.

Inmiddels biedt InteraktContour op 4 locaties een Parkinsongroep aan en zitten 4 locaties in de opstartfase. Medewerkers hebben via Parkinsonnet een speciale scholing gevolgd.

Meer weten?

De volgende locaties bieden een Parkinsongroep aan of gaan dat binnenkort doen.


Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met de betreffende locatie.

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.