Een echte Deventenaar in Spikvoorde

Escherlaan 2 is het adres van Spikvoorde, een woonlocatie van InteraktContour in Deventer. Erwin (52) woont er al 10 jaar. “Escher was altijd mijn favoriete kunstenaar. En nu woon ik op de Escherlaan. Dat is een leuk toeval.” In het appartement van Erwin hangen twee posters van Escher. En een tekening die Erwin zelf maakte. Geïnspireerd op het werk van de kunstenaar. Die tekende Erwin toen hij in Amersfoort woonde. In een woongroep voor jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH). “Toen ik hoorde dat InteraktContour in Deventer een woonlocatie opende, wist ik het meteen: daar wil ik wonen! Ik ben een echte Deventenaar. Geboren en getogen. Mijn familie en kameraden wonen hier. Vóór mijn ongeluk woonde en werkte ik in de stad. En uiteraard is Go Ahead Eagles mijn club.”

Een jaar in coma

Erwin is 28 als hij met zijn motor hard onderuit gaat. In een lastige bocht op een snelweg bij Arnhem. Het is glad na een dag met veel regen. Gelukkig heeft hij een motorpak aan. Hij draagt ook een helm. Maar die kan niet voorkomen dat Erwin in een diep coma raakt. Zijn hoofd heeft een paaltje geraakt. Het duurt ongeveer een jaar voordat hij ontwaakt. “Het is lastig te zeggen wanneer precies. Mijn moeder zegt dat ik reageerde op het getik van haar hakken als ze door mijn kamer in het ziekenhuis liep. Ik weet nergens meer van.”

Alles opnieuw leren

“Daarna woonde ik 1 jaar in een revalidatiecentrum. Daar kreeg ik heel veel prikkeltherapie om me te activeren. Ik kon niets meer. Ik kon mijn veters niet eens meer strikken. Ik moest alles opnieuw leren. Ook praten en lezen. Terwijl ik vroeger computercursussen gaf en vlot kon programmeren in Turbo Pascal (een programmeertaal).

Mijn beste vriend hoorde mijn eerste woord na het ongeluk. We keken samen een televisieprogramma. Althans hij keek. Ik zat ernaast met mijn kin op mijn borst. Hij vroeg wat ik ervan vond. Ik zei: ‘Mooi’.

Dolblij in Deventer

Niemand weet in hoeverre Erwin gaat herstellen. Maar zoals hij was, wordt hij niet meer. Hij kan niet meer terug naar zijn eigen appartement in Deventer. Hij gaat wonen in de woongroep voor jonge NAH-ers in Amersfoort. Een prima plek, maar Erwin is nog steeds dolblij met zijn verhuizing in 2002 naar Deventer. “Moet je kijken wat een ruimte! In Amersfoort had ik een woon- en slaapkamer in 1. Daar moest ik alles doen.”


Edwin voor zijn computer

Ik vermaak me prima

Erwin kan inmiddels veel zelf. Hij krijgt hulp bij het schoonhouden van zijn appartement. Hij zorgt zelf voor zijn ontbijt. Boodschappen doet hij in de wijk. Er wordt iedere dag vers gekookt in Spikvoorde. Gezamenlijk eten kan, voor wie dat wil. Erwin eet een paar keer week samen met andere bewoners. De andere dagen haalt hij de warme maaltijd op en eet hij in zijn appartement. “Ik zit ook nog in een kookgroep op Landsherenpoort, de andere woonlocatie van InteraktContour hier in Deventer. Daar kook ik 1 keer per week en eet dan ook mee.”

Erwin vermaakt zich prima. “Ik ga zo nu en dan naar mijn moedertje en ik zit graag achter de computer.” Hij gaat 4 keer per week naar de Tamarinde, een dagbestedingslocatie van InteraktContour. “Daar kun je van alles doen. Ik doe mee aan de ‘babbelgroep’. Ik hou van dingen die met communicatie te maken hebben. Ik ken daardoor heel veel mensen. Ik ben ook creatief bezig. Ik maak nu een vuurtoren van glas-in-lood.” Daarnaast leert hij met een handbike om te gaan. Zo kan hij nog zelfstandiger ergens naartoe. Nu gaat hij met de stadsbus naar de dagbesteding. “Het vervoer voor gehandicapten is heel goed geregeld, maar ik wil het niet. Ik vind het leuker om met de stadsbus te gaan. Dan kom ik weer eens andere mensen tegen. Dat blijf ik doen. Als ze staken, zeg ik de Tamarinde af.”

Schouders eronder en doorgaan

Hij neemt ook regelmatig de stadsbus naar de mooie binnenstad van Deventer. Hij gaat graag naar evenementen, een voetbalwedstrijd of een restaurant. “In de zomer ga ik naar de inloopavonden in het Meester Geertshuis. Daar is op dinsdagavond Eetcafé De Pot van Geert. Voor 2,50 kun je daar heerlijk eten met allemaal verschillende mensen. Ik probeer zo veel mogelijk te ondernemen. Je leeft maar 1 keer. Je moet het maximale eruit zien te halen. Ik heb geen stimulans van anderen nodig. Schouders eronder en doorgaan. Iets niet kunnen? Ik ga het doen en dan kijken of ik het kan. Je moet in mogelijkheden blijven denken. Ik ken een cliënt die nooit naar de dagbesteding gaat. Daar zakt mijn broek van af. Dan heb je een saai leven.”

Erwin is blij met InteraktContour. “Hoe mooi kun je het hebben? Dat ik als gehandicapt mens, kan wonen in een appartementencomplex waar mensen zijn die ervoor geleerd hebben, mij te verzorgen en te vermaken. Ik ben content.”

Erwin in de gezamenlijke ruimte van Spikvoorde

Meer weten?

Heb je behoefte aan advies over het omgaan met de veranderingen in je leven of wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Contact
Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.