Het leven van Manda na een hersenbloeding

Een beroerte is een CVA, een Cerebraal Vasculair Accident. Letterlijk vertaald een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Je kunt een beroerte hebben in de vorm van een hersenbloeding of herseninfarct. Een klein herseninfarct noemen we TIA. Manda (51) kreeg in november 2020 een hersenbloeding. Ze vindt het belangrijk om haar verhaal te delen. Ze hoopt dat anderen er iets van opsteken. ”Je ziet niets aan mij. Mensen denken dan toch ‘het valt wel mee’. Maar ze hebben echt geen idee.”

Hoge bloeddruk in de familie

“Ik had al dagen last van hoofdpijn. Geen gewone hoofdpijn, maar een heftige, stekende pijn. Alsof er met een mes achter mijn oor werd gestoken. Ik moest naar de kapper. Ik zei tegen Jan, mijn man: rijd jij maar. Ik durfde zelf niet te rijden. Ik dacht niet aan iets ernstigs. Iedereen heeft toch wel eens hoofdpijn?” Bij de kapper krijgt Manda twee epileptische aanvallen en raakt weg. 112 wordt gebeld en de ambulance is er gelukkig snel. In het ziekenhuis blijkt het te gaan om een hersenbloeding. “De scans van mijn hoofd lieten geen duidelijke oorzaak zien. Ik had geen vaatafwijking of een tumor. Mijn bloeddruk was sinds de geboorte van mijn kinderen te hoog. Dat is de oorzaak geweest. Het zit in mijn familie. Mijn moeder heeft altijd maatje 36 gehad, rookte niet en at nooit iets verkeerds, maar zij kreeg ook een hersenbloeding door een veel te hoge bloeddruk. Inmiddels heb ik daar goede medicijnen voor.”

‘Een engel op mijn schouder’

Manda mag vrij snel naar huis. De gevolgen van haar beroerte lijken mee te vallen. Eenmaal thuis gaat het niet goed. Haar kortetermijngeheugen, haar zicht en evenwicht zijn aangetast. Haar leven staat ineens stil. “We waren net verhuisd naar een huis buitenaf. Ik was altijd een ‘mensenmens’: ik hield van gezelligheid en veel mensen om me heen. En toen zat ik daar alleen in coronatijd. Ik werd toen heel erg depressief.” Ze wordt zelfs een tijdje opgenomen vanwege haar depressie. Zij en Jan gaan ook op zoek naar een ander huis. “Ik hield het daar niet meer uit.” Manda is gelovig en dat geeft haar veel steun. “Op een dag was mijn depressie ineens voorbij. Ik geloof absoluut in wonderen. Zelfs de neuroloog zei de dag na mijn hersenbloeding dat ik een engel op mijn schouder had. Mijn zicht en stabiliteit zijn nog steeds niet goed. Daarom loop ik met een rollator. Ik heb ook een driewieler en daar fiets ik heerlijk mee in de omgeving.”

‘Het heeft onze relatie sterker gemaakt’

Een beroerte krijg je niet alleen. Voor het hele gezin van Manda is het een ingrijpende gebeurtenis. “Het heeft ons leven veranderd. Voor onze dochters van 25 en 20 was het zwaar om me zo depressief te zien. Jan veranderde van baan. Hij was zzp’er, maar werkt nu in loondienst. Zodat hij snel bij mij kan zijn. Ik verlies soms het overzicht. Bijvoorbeeld bij het koken en dan neemt hij het van me over. Hij vindt niet dat ik als persoon erg veranderd ben. Hij zegt: je had alles al, het is alleen meer versterkt. Ik vind dat de hersenbloeding onze relatie alleen maar sterker heeft gemaakt.”

Hersentraining bij InteraktContour

Manda gaat 4 keer per week naar de dagbesteding van InteraktContour in Rijssen. “Dat is heel gezellig. Ik ken daar veel mensen. Op dinsdag doe ik daar RGM (de Ronnie Gardiner Methode). Dat is een training waarbij je veel verschillende dingen tegelijkertijd doet op muziek. Zo maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Op de andere dagen ben ik gezellig Rummikub aan het spelen. Ja, ik ben nog steeds een mensenmens. Het is heel fijn om óók een plek te hebben waar je naartoe kan. Ik zeg tegen mijn man: ik ga naar mijn werk hoor! Het geeft een ritme aan je dag. In de ochtend ontbijt ik thuis. Ik lunch op de dagbesteding en in de avond eet ik weer samen met mijn man. Het is een totaal ander leven, maar dit is Manda 2.0. Ik ben er nog en daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn.”

Manda op duofiets

Meer weten?

Heb je behoefte aan advies over het omgaan met de veranderingen in je leven of wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Contact
Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.