Behandeling afasie

Soms heb je na je hersenletsel problemen met taal. Bijvoorbeeld moeite met praten, schrijven, lezen of het begrijpen van taal. Dat noemen we afasie.

Bij InteraktContour werken we voor de behandeling van afasie met het behandelprogramma Hersenz. Hersenz biedt een speciale behandeling aan voor mensen met afasie. Hersenz bestaat uit verschillende onderdelen. We noemen dat bouwstenen. Hiermee stellen we met jou een passende behandeling samen.

Het afasie-behandeltraject

De behandeling richt zich op mensen met afasie in de chronische fase. In overleg zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt de behandeling ook volgen als je bijvoorbeeld apraxie van de spraak hebt (moeite met de aansturing van de spieren die nodig zijn voor het praten), primair progressieve afasie en/of cognitieve communicatieproblemen.

Zo ziet de behandeling eruit:

De meeste cliënten met afasie volgen de bouwsteen Communicatie van Hersenz. Hierbij neem je 2 keer per week deel aan een afasiegroep met gemiddeld 4 tot 6 deelnemers per groep. Die bijeenkomsten duren 2 uur.

Daarnaast krijg je individuele afasiebehandeling en heb je gesprekken met een cognitief behandelaar. Of gesprekken met de logopedist over hoe je met bepaalde dingen om kunt gaan of ergens aan kunt werken.

In de afasiegroepen werken we aan:

 • Persoonlijke behandeldoelen op het gebied van communicatie (praten, schrijven, begrijpen en lezen)
 • Het leren omgaan met de afasie
 • Het verbeteren van de communicatieve redzaamheid in het dagelijks leven

De individuele afasiebehandeling is op een behandellocatie van InteraktContour maar kan als het nodig is ook thuis plaatsvinden.

Ook de bouwsteen Beweging is vaak onderdeel van de behandeling. Als je deze bouwsteen volgt, neem je 2 keer per week deel aan een beweeggroep. Ook deze sessies duren 2 uur.

Afhankelijk van de hulpvragen kunnen mensen met afasie ook andere modules volgen. Het tempo en de werkvormen zijn hierbij afasie-vriendelijk. Dit betekent dat de behandeling in een kleine groep plaatsvindt, en in een rustiger tempo. We gebruiken ook meer hulpmiddelen en aangepaste, creatieve werkvormen.

Het traject duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Dit is langer dan het behandelprogramma voor mensen zonder afasie. Dit komt door de deelname aan doorlopende afasiegroepen en het rustigere tempo in de modules

Het afasie-behandelteam bestaat uit behandelaren van verschillende disciplines en specialismen:

 • Regiebehandelaar: GZ-psycholoog
 • Afasietherapeut/logopedist
 • Gespecialiseerd groepsbegeleider afasie
 • Fysiotherapeut
 • Psychomotorisch therapeut
 • Gespecialiseerd groepsbegeleider bewegen
 • Cognitief behandelaar
 • Creatief therapeut

We betrekken jouw naasten ook bij de behandeling. Ook zij moeten leren omgaan met de afasie en de veranderde communicatie tussen jullie. We bieden bijvoorbeeld logopedische behandeling aan naasten (op maat en in overleg).

Resultaten afasiebehandeling

Je leert door de behandeling omgaan met afasie. Je verbetert je communicatieve redzaamheid in het dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld weer een gesprek voeren met (on)bekenden; Whatsappen; telefoneren; een boodschap doen; met het OV reizen of iets bestellen in de horeca.

Om dit te bereiken, werken we in de behandeling aan het behalen van doelen. Voorbeelden van doelen:

 • Ik blijf rustig als ik vastloop in een gesprek
 • Ik kan een ander uitleggen hoe ik aan een gesprek kan deelnemen
 • Ik kan totale communicatiestrategieën (zoals uitbeelden, gebaren, tekenen) inzetten bij woordvindproblemen om mijn boodschap duidelijk te maken.
 • Ik kan mij mengen in een gesprek met bekenden
 • Ik kan mijn telefoon/iPad als hulpmiddel gebruiken in een gesprek
 • Ik kan structuur aanbrengen in een verhaal/gesprek

Veelgestelde vragen over afasiebehandeling

De afasie- en beweeggroepen zijn op een behandellocatie van InteraktContour. De individuele behandeling ook, maar deze kan eventueel ook thuis plaatsvinden.

Bekijk alle behandellocaties van InteraktContour

Allebei. Je neemt samen met andere cliënten deel aan afasiegroepen en beweeggroepen en krijgt daarnaast individuele behandeling.

Het behandelprogramma Hersenz is er voor jou als cliënt, maar ook voor je naasten. Gesprekken met bijvoorbeeld partners maken onderdeel uit van het behandeltraject. Het is niet mogelijk dat een partner alleen deelneemt aan de behandeling.

Er is geen wachtlijst. Je kunt op elk moment instromen in een afasie- en/of beweeggroep.

Ja. Deze kun je krijgen via je huisarts.

Het behandelprogramma Hersenz wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet. Je betaalt geen eigen bijdrage. Het kost je wel je eigen risico. Als je gebruik maakt van fysiotherapie, dan betaal je voor de eerste behandelingen wel een eigen bijdrage. Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt.

Je kunt zelf ziekenvervoer regelen en daar een vergoeding voor krijgen. Dat doe je via je zorgverzekering. Dit valt onder Geneeskundige zorg Revalidatie en behandeling (GSZP). Hoe je dit regelt, verschilt per zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Dit verschilt per persoon. Of je huiswerk krijgt, bepalen we tijdens de behandeling.

Nee, dat kan niet. Soms maken we gebruik van een tolk. Maar deze wordt meestal niet standaard vergoed. Neem contact met ons op, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Meer weten over de afasiebehandeling bij InteraktContour?

Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden.

Contact
Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.