Informatie inzake Coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Hersenletsel zet het leven op z'n kop | Werken bij InteraktContour

Chronische oververmoeidheid, halfzijdige verlamming en overprikkeling. Het zijn een aantal veelvoorkomende gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel met een gigantische impact op het leven van de personen die het overkomt. Thuis is alles hierdoor anders, en teruggaan naar werk of school lukt vaak niet. Toch is er altijd iets mogelijk, en daar richten wij ons op. Ben jij er ook klaar voor om mensen verder te helpen in hun leven met hersenletsel?

Verder met hersenletsel, dat is ons motto. Wij zijn er in Midden-    en Oost-Nederland voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. De grote gevolgen veranderen niet alleen het leven van de persoon die hersenletsel oploopt, maar ook dat van zijn/haar naasten. Wij begeleiden onze cliënten om hun leven weer op de rit te krijgen en te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. Daarnaast bieden we ook naasten de ondersteuning die zij nodig hebben. Daarbij is ons uitgangspunt om oprechte aandacht te hebben voor wat een cliënt beweegt.
 
Gelijk naar onze vacatures? Klik hier.
 

Maar hóe doen we dat dan? Lees hieronder meer over onze diensten en kijk of jij bij ons past!

Behandeling

Leren omgaan met de ingrijpende veranderingen in het leven met hersenletsel: dat is het uitgangspunt van de Hersenz behandeling die wij op 14 locaties bieden. Diverse veel voorkomende gevolgen van hersenletsel komen in verschillende modules aan bod. Al deze modules worden ondersteund met een bewegingsprogramma, waarin cliënten meerdere keren per week sporten of psychomotorische therapie krijgen. 
  • Door niet-aangeboren hersenletsel raken sommige mensen hun baan kwijt, kunnen zij hun geliefde hobby niet meer uitvoeren of strandt hun huwelijk. In de module ‘Omgaan met veranderingen’ leren cliënten omgaan met de veranderingen in hun leven en het verlies dat daarbij komt kijken. 
  • Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten door hersenletsel. In de module ‘Grip op je energie’ ontdekken cliënten wat energie kost en wat energie oplevert en leren zij hun energie beter te verdelen en daardoor om te gaan met hun vermoeidheid.
  • Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben moeite met hun geheugen, concentratie, plannen en organiseren. Daarom richt de module ‘Denken en doen’ zich op het aanleren van andere manieren om met deze cognitieve beperkingen om te gaan.
  • De module ‘Communicatie’ is speciaal gericht op mensen met afasie (een taalstoornis als gevolg van hersenletsel). In deze module leren mensen met afasie andere manieren van communiceren, zodat zij zich toch weer duidelijk kunnen maken.
  • Ook het leven van partners verandert door het hersenletsel van hun partner. Daarom is er voor partners de speciale module ‘Hersenletsel heb je niet alleen’, waarin ook zij leren omgaan met de grote impact van de gevolgen van het hersenletsel van hun partner.

Individuele begeleiding

Om het leven op de rit te krijgen of houden, kan individuele begeleiding uitkomst bieden. Onze individueel begeleiders ondersteunen en begeleiden cliënten en hun gezin thuis. Dit doen ze door ondersteuning bij praktische zaken, zoals het plannen van de dag of het helpen met de financiën. Maar ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk, het vinden van vrijwilligerswerk of het ontlasten van de mantelzorger. Alle begeleiding vindt plaats op basis van de wensen en doelen van de cliënt, waardoor we samen werken aan oplossingen. Op die manier kunnen cliënten hun leven weer zo goed mogelijk inrichten met bijvoorbeeld een zinvolle daginvulling en zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
 

Begeleid wonen met 24-uurs zorg

  • Wanneer iemand thuis niet alles zelf meer kan, zijn er bij ons diverse mogelijkheden om begeleid te wonen. Afhankelijk van de wensen en capaciteiten van de cliënt wordt gekeken wat het beste past en hoe de cliënt zo zelfstandig mogelijk kan wonen.
  • Kan iemand niet alles meer alleen? Dan is Volledig Pakket Thuis wellicht een uitkomst: daarmee wonen mensen zelfstandig thuis, maar worden zij op vaste tijdstippen door een begeleider bezocht om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben. Ook hebben ze 24 uur per dag direct hulp achter de hand door middel van een noodknop. 
  • Soms is het fijner om zorg en ondersteuning altijd in de buurt te hebben. Dan zijn er appartementen beschikbaar die vlakbij een van onze woonlocaties liggen. De cliënt woont daar zelfstandig, maar kan ook gebruik maken van de mogelijkheden die de locatie om de hoek biedt, zoals mee-eten of een praatje maken in de gezamenlijke huiskamer.
  • Is er meer ondersteuning nodig, zoals hulp bij het in en uit bed komen of de toiletgang? Dan kan wonen in een van onze 36 woonlocaties met 24-uurs zorg een oplossing zijn. Elke cliënt heeft zijn eigen appartement waar hij/zij zelfstandig woont en wordt daar begeleid waar dat nodig is.
  • Is er voor een korte periode een logeerplek nodig, bijvoorbeeld om het thuisfront even te ontlasten of om te herstellen na een ziekenhuisopname? Ook dan kunnen mensen bij onze woonlocaties terecht. 

Dagbesteding

In 24 steden kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel terecht bij onze dagbestedingslocaties. De begeleiding wordt afgestemd op de doelen van de cliënt. Elke dag is op elke locatie anders, met verschillende activiteiten. Zo biedt een heel aantal locaties de multi-sensorische oefenmethode RGM en zelfs stoelyoga of fietsen op het e-health fietslabyrinth. Maar worden er ook creatieve activiteiten georganiseerd, zoals hout bewerken of pennen maken. Onze dagbesteding in Enschede heeft zelfs een professionele bakkerij waar cliënten onder begeleiding van een professionele bakker broden en cakes bakken. Aan de hand van deze activiteiten trainen cliënten fysieke en cognitieve vaardigheden én hebben zij een zinvolle daginvulling. 

Wat heb jij ons te bieden?

We werken met een unieke doelgroep, waarbinnen elke cliënt zijn eigen problematiek heeft. We ondersteunen onze cliënten daar waar nodig, zodat zij hun leven zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven leven. Ben jij er ook klaar voor om mensen verder te helpen in hun leven met hersenletsel? Bekijk dan hier onze vacatures.

Heb je nog geen kennis over niet-aangeboren hersenletsel? Geen probleem! Bij ons leer je alles over onze doelgroep in de speciaal voor medewerkers ontwikkelde Breinbasics-cursus.