Informatie inzake Coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

RGM

De Ronnie Gardiner Methode

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde en multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen. De methode prikkelt verschillende zintuigen tegelijkertijd om de samenwerking tussen de linker- en rechter hersenhelft te verbeteren en de aanleg van nieuwe netwerken in de hersenen te stimuleren. Hierdoor kunnen natuurlijke patronen, die eerder waren verstoord, (gedeeltelijk) herstellen.
 

Muziek maakt nieuwe verbindingen in hersenen

Onderzoek toont aan dat muziek nieuwe verbindingen in de hersenen legt. Hierdoor kunnen verstoorde functies als gevolg van hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor weer herstellen. Binnen de Ronnie Gardiner Methode wordt op een speelse manier gebruik gemaakt van ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor en gevoel.
 


 

Muziek en hersenletsel

Muziek heeft aantoonbaar meerwaarde voor mensen met hersenletsel. Het prikkelt de zintuigen en stimuleert de hersenhelften om samen te werken. Dit kan eraan bijdragen dat verbindingen in de hersenen en daarmee bepaalde functies weer terugkomen. “Iedereen komt met andere, persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld om de articulatie, concentratie, lichaamshouding of het zelfvertrouwen te verbeteren. Of gewoon om lekker lichamelijk actief bezig te zijn. Daarnaast verbetert muziek het algehele welbevinden en voelen mensen meer ruimte om hun gevoelens en emoties te uiten.” vertelt senior begeleider Hetty Kootstra.
 
Jan Steinman, voormalig drummer, werd in 2016 getroffen door een beroerte: “Voor mijn beroerte had ik een heel actief en sociaal leven. Sinds ik RGM volg heb ik weer meer contact met andere mensen en het is heel plezierig om samen met anderen met muziek bezig te zijn. Ik heb het gevoel dat ik weer een beetje leef en er bij hoor.” Ook René Horstman, die door een beroerte halfzijdig verlamd is, ervaart de positieve effecten van RGM: ”Na een paar lessen heb ik al een groter bewegingsbereik in de aangedane helft van mijn lijf. Ik ga er zeker mee door.”

Wil je weten of InteraktContour ook RGM aanbiedt in jouw regio? Klik dan op ons aanbod aan de linkerkant van deze pagina.


Fotografie: Gerrit van Os


Stel hier je vraag Bel ons: 0341 255 777
(elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Terug naar boven

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van