Tweede Kamerlid Sophie Hermans bezoekt Hersenz en InteraktContour

10 april 2018

Op maandag 9 april bracht VVD Tweede Kamerlid Sophie Hermans een bezoek aan InteraktContour in Zwolle met als doel om haar kennis over niet-aangeboren hersenletsel te vergroten, de complexiteit daarvan en de impact op het leven van de betrokkenen en hun naasten. Zij ging daarvoor in gesprek met cliënten, naasten en medewerkers. Daarnaast kreeg zij uitleg over Hersenz aangevuld door het persoonlijke verhaal van een cliënt.
 
Bij de aanstelling van alle Tweede Kamerleden in 2017 heeft de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) alle kamerleden met als aandachtsgebied Zorg aangeboden een werkbezoek te brengen aan een zorgorganisatie in de gehandicaptenzorg. De behoefte van Sophie Hermans ging uit naar een bezoek een zorgorganisatie op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. InteraktContour organiseerde het bezoek.
 
Sophie Hermans startte haar bezoek bij de behandellocatie van Hersenz in Zwolle waar mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, ongeluk of hersentumor, Hersenz behandeling volgen. In deze behandeling leren zij om te gaan met de gevolgen van hun hersenletsel en krijgen zij handvatten aangereikt om weer grip te krijgen op hun leven. Ze sprak met cliënten en medewerkers over de toegevoegde waarde van de Hersenz behandeling en hoe dit helpt weer regie over het eigen leven te krijgen. De toegevoegde waarde vatte Henk, een cliënt die veel baat heeft gehad bij Hersenz behandelingen, als volgt samen: “Een van de mooiste dingen van de modules van Hersenz is dat ik weer van mezelf ben gaan houden”. Het inspirerende verhaal maakte duidelijk indruk op Sophie Hermans.
 
Hersenz valt nu onder een tijdelijke subsidieregeling. Het is de bedoeling dat Hersenz in 2019 naar de Zorgverzekeringswet gaat. Hoe is nog niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat de manier waarop Hersenz nu aangeboden wordt niet past in bestaande regels. De brede multidisciplinaire aanpak, waarover cliënten en naasten zo enthousiast zijn, kan straks niet meer of vraagt veel administratief regelwerk. Als InteraktContour willen we dat Hersenz straks als ‘totaalpakket’ beschikbaar blijft zodat we de behandeling kunnen inzetten die maximaal resultaat geeft. Dat is het beste voor mensen met hersenletsel en hun naasten.

Het vervolg van het programma vond plaats op woonlocatie Trajekt in Zwolle, waar Sophie Hermans met een aantal cliënten, naasten en medewerkers in gesprek ging over de impact van hersenletsel. Zij wilde nadrukkelijk ook weten wat de impact is voor hen. Hoe is het voor hen om een partner of naaste te hebben met hersenletsel? Wat maakt het werken met mensen met hersenletsel anders?

Sophie is door de cliënten, naasten en medewerkers zeer goed ontvangen. Het was een ontspannen gesprek, waarin Sophie haar gesprekspartners zeer serieus nam. “Ik heb het gevoel overgehouden dat er serieus wordt gekeken naar wat er bij cliënten speelt” aldus Antje. Ton vult aan: “Het was een positief gesprek dat vlot en soepel verliep. Ik voelde me gehoord en gelijkwaardig”.

Meer weten over Hersenz? Lees dan de volgende artikelen.

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van