Informatie inzake Coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Ook jaren later nog problemen door hersenletsel

2 juli 2019

Het signaleren van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en het herkennen van problemen waar mensen met NAH mee kampen is moeilijk. Door het beperkte ziekte inzicht dat zij kunnen hebben, en omdat de gevolgen vaak onzichtbaar zijn. Hierdoor krijgen mensen met NAH vaak niet of te laat de juiste hulp en ondersteuning. InteraktContour organiseerde daarom op vrijdag 28 juni een netwerkbijeenkomst voor professionals met als doel het delen van kennis over niet-aangeboren hersenletsel en het versterken van de samenwerking in de zorg voor mensen met NAH.
 
Hersenletsel verandert je leven ingrijpend
In Nederland ervaart 3,8% van de bevolking problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor. Dat betekent dat in de gemeente Hellendoorn 1360 mensen wonen die dagelijks problemen ondervinden. Hersenletsel kan iedereen overkomen, jong en oud, en verandert iemands leven vaak ingrijpend. De gevolgen kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld doordat iemand verlamd is of moeite heeft met praten. Vaak zijn de gevolgen onzichtbaar en lijken de klachten op die van een burn-out of een depressie: ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit, verhoogde prikkelgevoeligheid en geheugenproblemen.
 
Ik zou de hele dag op de bank liggen
Danny, deelnemer van de dagbesteding van InteraktContour vertelde uit eigen ervaring hoe het is om hersenletsel te hebben. “Ik ben snel overprikkeld, heb last van ernstige vermoeidheid en heb een kort lontje gekregen. Ook heb ik sinds mijn hersenletsel moeite om in beweging te komen. Zonder InteraktContour zou ik de hele dag op de bank liggen. Door dagbesteding heb ik nu rust en ritme en kom ik met een voldaan gevoel thuis”.
 
Hoe hersenletsel signaleren en begeleiden
Bij de netwerkbijeenkomst waren professionals van o.a. Zorgaccent, Stichting Evenmens, Stichting De Welle, ZGT, Stichting Thuisteam Twente en de Hersenstichting aanwezig. Zij hebben in hun dagelijks werk te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezigen meer inzicht in de oorzaken, gevolgen en problemen van niet-aangeboren hersenletsel, hoe je dit kunt signaleren, begeleiden en welke hulp en ondersteuning mogelijks is.
 
Marisca Hutten, ouderenadviseur bij Stichting De Welle: “Nu ik weet dat door de gevolgen van hersenletsel ook jaren later nog problemen kunnen ontstaan, zal ik bij mijn huisbezoeken vanaf nu extra alert zijn op mogelijk hersenletsel uit het verleden”.
 
Meer weten?
In de gemeente Hellendoorn biedt InteraktContour dagbesteding en individuele voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Hebt u te maken met de gevolgen van hersenletsel en bent u benieuwd wat InteraktContour voor u kan betekenen?Kijk dan op https://www.interaktcontour.nl/waar-vind-je-ons/hellendoornnijverdal.
 

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van