Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

InteraktContour speelt DobbelFit tijdens de Valpreventieweek

30 september 2020

In een 5 minuten interview vertelt Sabrina Muller (projectleider Vallen) waarom InteraktContour meedoet aan de Valpreventieweek. Ze praat hierover met radiostation 'Twente wordt wakker'. Ben je benieuwd?
Luister het radiofragment hier terug.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens de Valpreventieweek van 28 september t/m 4 oktober geeft InteraktContour extra aandacht aan het voorkomen van vallen. Mensen met hersenletsel hebben namelijk een grotere kans om te vallen. Medewerkers en cliënten worden in deze week gestimuleerd om samen valincidenten te voorkomen. Dit doen ze door het spelen van DobbelFit, een kennis- en actiespel van VeiligheidNL.

DobbelFit maakt valpreventie bespreekbaar
DobbelFit wordt gespeeld op woon- en dagbestedingslocaties van InteraktContour. Zo ook bij dagbesteding Hellendoorn, waar het spel in kleine teams, duo’s of individueel wordt gespeeld. Senior begeleider Dieske Stobbelaar zegt hierover: “Dankzij DobbelFit komen cliënten meer te weten over bewegen, balans, verantwoord gebruik van medicijnen en maatregelen die je in huis kunt nemen. We combineren de oefeningen met kennisvragen. Het mooiste is dat cliënten van elkaar leren door het delen van ervaringen en tips. Zo weten ze wat wel en niet werkt om de kans op vallen te verkleinen.”

Cliënt Bea is het hiermee eens. “Er zijn veel kennisvragen over vallen en wat je zelf kan doen. Omdat we die vragen herhalen, onthoud je het beter. Ik let nu meer op risico’s waardoor ik kan vallen. Ik weet nu ook hoe ik na een val weer opsta of overeind kom. Maar liever val ik natuurlijk helemaal niet!”

Valincidenten bij mensen met hersenletsel
“Mensen met hersenletsel, zoals de cliënten van InteraktContour, hebben een verhoogd risico op vallen. Dit komt doordat stabiliteit, focus en prikkelververwerking minder goed functioneren. Vaak zijn er meerdere oorzaken waardoor een cliënt valt. Denk aan medicatiegebruik en de ernst en mate van de gevolgen van het hersenletsel.” Aldus Sabrina Muller, projectleider Vallen bij InteraktContour.

De val voorkomen dankzij screeningstool
“Effectieve valpreventie is maatwerk, omdat elke cliënt en situatie anders is. Om risicofactoren vooraf in kaart te brengen, is er een screeningstool ontwikkeld die bestaat uit twee onderdelen. Een valtest om te kijken of de cliënt valgevaarlijk is. Als dit zo is, dan volgt de valanalyse waarin 21 risicofactoren worden geanalyseerd. De begeleider kan dan samen met de cliënt maatregelen treffen” (Sabrina Muller, projectleider Vallen bij InteraktContour).

De Valpreventieweek wordt georganiseerd door VeiligheidNL samen met partners: Rode Kruis, Nationaal Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, KNMP en de NVFG.