Foto-expositie vergroot zelfstandigheid van mensen met afasie

10 augustus 2018

Op woensdag 8 augustus konden geïnteresseerden de hele dag binnenlopen op de InteraktContour Hersenz behandellocatie in Harderwijk. Tijdens deze open dag werd niet alleen kennisgemaakt met de behandeling van Hersenz, het was ook de eerste dag van de foto-expositie door cliënten met afasie.

De foto-expositie is onderdeel van de afasiebehandeling binnen Hersenz. Onder begeleiding van Yvonne Strating hebben cliënten een half jaar lang met behulp van de iPad foto’s gemaakt om hun leven weer te geven. “Voor mensen met afasie is de iPad een goed ondersteunend communicatiemiddel, niet alleen aan de hand van diverse apps die zij kunnen gebruiken om zich uit te drukken. Wij hebben ze de afgelopen maanden kennis laten maken met de kracht van beelden. Aan de hand van een foto kunnen zij laten zien wat ze bedoelen, maar het helpt sommigen ook juist om een verhaal te vertellen doordat ze hun verhaal herinneren”, licht begeleidster Yvonne toe.

De expositie blijft twee weken lang in de hallen van de behandellocatie staan en is dagelijks te bezichtigen tussen 09:00 en 16:00 uur op basis van vrije inloop. “Als ik de foto-expositie bekijk, vind ik het zo mooi en bijzonder om de kracht te zien die ik en de andere cliënten hebben. Het geeft inzicht in ons leven en laat zien dat we ons hervonden hebben”, vertelt Mechtelt, een van de cliënten die exposeert. Yvonne voegt toe: “Het hoofddoel van het fotoproject waren de persoonlijke doelen van de cliënten zelf. Het helpt hen ook met een stuk verwerking van de gebeurtenissen in hun leven én het geeft ze kracht. Zo fietst Mechtelt tegenwoordig weer naar de supermarkt, omdat ze minder angstig is over wat er gebeurt als iemand haar aanspreekt. Ze kan zich nu beter uitdrukken en heeft daardoor de kracht gekregen om er weer vaker op uit te gaan.”

De expositie is tot en met 21 augustus op werkdagen te bezichtigen van 09:00 tot 16:00 uur aan de Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk.

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van