Nieuwe veelbelovende behandelmogelijkheid hersenletsel gepresenteerd

12 oktober 2018

Hoe fantastisch zou het zijn als we de gevolgen van hersenletsel zouden kunnen terugdraaien? Dat is precies wat Marij Middag onderzoekt in haar promotieonderzoek naar de effecten van hersenstimulatie op aandachtstoornissen na niet aangeboren hersenletsel. De eerste uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend, want haar antwoord is: ja, dat kan! 

Tijdens een goedbezochte masterclass op 11 oktober in Het Postillion Hotel in Deventer maakte Middag deze positieve onderzoeksresultaten bekend. Zo’n 100 aanwezige professionals luisterden aandachtig naar haar verhaal en dat van Prof. Dr. Alexander Sack, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen bij de Brain & Cognition Group aan Maastricht University. Waar Sack toelichtte hoe hij hersenstimulatie gebruikt om meer te weten te komen over de werking van de hersenen, legde Middag haar onderzoek uit. Zij past de technieken die Sack gebruikt toe in haar onderzoek met als hoofdvraag: kan een visueel neglect (een vorm van een aandachtstoornis) teruggedraaid worden met behulp van hersenstimulatie? 

Onderzoek naar mogelijkheden hersenstimulatie
Promovenda Marij Middag is werkzaam bij InteraktContour. Haar onderzoek richt zich op het terugdraaien van een linkszijdig neglect, ontstaan als gevolg van een hersenbeschadiging. Neglect wordt ook wel een ‘halfzijdige verwaarlozing’ genoemd, waarbij iemand stelselmatig één kant van het lichaam en zijn of haar omgeving verwaarloost. 
Marij MIddag presenteerde op 11 oktober de resultaten van haar onderzoek bij InteraktContour over een mogelijke behandeling van hersenletsel met hersenstimulatie

Middag heeft in samenwerking met Maastricht University de afgelopen maanden experimenten uitgevoerd op een testgroep van 32 personen. In het onderzoek werd bij deze proefpersonen eerst magnetische hersenstimulatie (TMS) toegepast. Dit veroorzaakte een tijdelijke ‘beschadiging’ van de hersenen: een nabootsing van hersenletsel met neglect tot gevolg. Vervolgens werd met behulp van elektrische stimulatie de beschadiging ‘behandeld’ en gekeken of de aangebrachte beschadiging weer teniet gedaan was. Het resultaat is succesvol.

Veelbelovende uitkomsten
“De uitkomsten zijn veelbelovend. Wij hebben een middel in handen waarmee we de gevolgen van hersenletsel heel direct kunnen behandelen. Ik zie dan ook uit naar de volgende stap”, aldus Middag. “Wij hebben deze behandelmethode nu getest op mensen die geen echt letsel hebben, maar een tijdelijk ‘nagebootst’ letsel. Daar zien we mooie resultaten die ook voor de wetenschap bijzonder interessant zijn. De volgende logische stap is om te onderzoeken of de behandeling ook aanslaat bij mensen die een neglect hebben als gevolg van een beroerte.” Een concrete startdatum van dit vervolgonderzoek staat nog niet vast. “We hopen het onderzoek volgend jaar door te zetten. We willen daarbij niet alleen kijken naar de effecten van deze potentiële behandelmethode op korte termijn, maar ook of de hersenstimulatie blijvende effecten kan bieden op de lange termijn.”

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door InteraktContour. Meer weten over dit onderzoek? Houd www.interaktcontour.nl en www.facebook.com/interaktcontour in de gaten!


Tijdens de presentatie vond een live demonstratie hersenstimulatie plaats. Middag gebruikte magnetische hersenstimulatie bij een vrijwilliger uit het publiek en liet daarmee zijn wijsvinger bewegen.
Een vrijwilliger uit het publiek werkte mee aan de live demonstratie hersenstimulatie tijdens de presentatie van de resultaten van hersenstimulatie op de gevolgen van nah.Ook mocht het publiek zelf meedoen met de 'taak' die proefpersonen in het onderzoek moesten uitvoeren. In deze 'taak' werd de reactiesnelheid van gezonde proefpersonen voor en na de stimulatie gemeten. Het publiek deed enthousiast mee.
Kan hersenstimulatie de gevolgen van hersenletsel terugdraaien? Dat zocht Marij Middag uit in haar onderzoek bij InteraktContour: verder met hersenletsel.
Fotocredits: Rick Meinen Studio
 

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van