Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

​De Klokkenbelt - nieuwe woonlocatie voor mensen met hersenletsel

2 november 2020

Het beeldbepalende pand De Klokkenbelt in Almelo dat in de jaren 50 werd gebouwd als bejaardenhuis, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Samen met woningstichting Sint Joseph Almelo transformeerde InteraktContour twee vleugels van De Klokkenbelt tot een moderne en duurzame woonlocatie met 66 appartementen voor mensen met hersenletsel. Zij wonen hier zo zelfstandig als mogelijk met ondersteuning van professionals, hun netwerk en e-health hulpmiddelen.
 
Een zo gewoon mogelijk leven met ondersteuning
Na een grootschalige verbouwing namen de nieuwe bewoners van dit markante gebouw eind september hun intrek in hun nieuwe appartement. De bewoners hebben door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor hersenletsel opgelopen en hebben daardoor nu dagelijks zorg en ondersteuning nodig. Ondanks dat willen zij een zo gewoon mogelijk leven leiden. Dat kan in de Klokkenbelt. Hier kunnen zij dag en nacht aanspraak maken op zorg en ondersteuning en worden zij in hun zelfredzaamheid ondersteund met e-health hulpmiddelen.
 
Zoveel mogelijk zelf doen
Tanja Kroeze is een van de nieuwe bewoners. “Ik heb hersenletsel als gevolg van een tumor in mijn hoofd. Hierdoor kan ik steeds minder. Ook heb ik problemen met mijn evenwicht, geheugen, ben ik snel vermoeid en kan ik niet goed tegen prikkels. Bij mijn gezin wonen ging niet meer. In de Klokkenbelt bepaal ik zelf mijn dagritme en kan ik de rust nemen die ik nodig heb. Toch probeer ik nog zoveel mogelijk zelf te doen. Daarom heb ik verschillende e-health hulpmiddelen die mij daarbij helpen. Zoals valdetectie, een medicijndispenser en een minirobot die mij helpt herinneren aan mijn afspraken.”
 
Een echt thuis
Jan van Kampen, bestuurder van InteraktContour, is trots op de nieuwe woonlocatie. “Deze grotere woonlocatie stelt ons in staat om ook in de toekomst 24 uur per dag en 7 dagen per week professionele zorg te bieden aan alle bewoners. Belangrijk vinden we het wonen in een eigen appartement met een eigen sfeer, zodat een ieder zich echt thuis voelt. Bewoners maken net als Tanja veel gebruik van e-health middelen waardoor zij veel zelfstandiger kunnen leven. In de komende jaren wil InteraktContour meer van dit type woonlocaties realiseren, zoals in Enschede en Zwolle.”
 
Wonen is meer dan een dak boven je hoofd
Directeur-bestuurder Claudia Beumer is blij dat De Klokkenbelt een locatie is geworden waar wonen, zorg en welzijn bij elkaar komen. “Het huisvesten van bewoners die zorg nodig hebben gecombineerd met een gezondheidscentrum en onze eigen appartementen voor senioren maakt ons als sociale verhuurder erg gelukkig. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd en De Klokkenbelt laat zien dat een gebouw voor meerdere doeleinden in te richten is. Niet alleen het gebouw, maar zeker ook de parkachtige tuin zorgen er voor dat bewoners en medewerkers zich hopelijk thuis gaan voelen in De Klokkenbelt.”
 
Meer weten?
Ben je benieuwd naar de Klokkenbelt? Bekijk dan dit filmpje waarin de bewoners Tanja en Arjan een inkijk geven in de Klokkenbelt en vertellen wat wonen hier bijzonder maakt. Of klik hier voor meer informatie.