Informatie inzake Coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Masterclass Hersenletsel

Masterclass hersenletsel geeft eerste aanzet tot kennisdeling

Is er perspectief voor mensen met hersenletsel in de chronische fase? Deze vraag stond centraal tijdens de Masterclass hersenletsel op 21 januari jl. Na afloop van de lezingen van professor dr. Erik Scherder en professor dr. Caroline van Heugten luidde het antwoord van de ruim 600 aanwezige professionals: JA!

“InteraktContour organiseerde de Masterclass omdat wij vinden dat het begrip hersenletsel veel meer aandacht moet krijgen,” vertelt Jaap van der Pol, klinisch psycholoog bij InteraktContour. “Uit onderzoek van Maastricht University blijkt bijvoorbeeld dat iedere huisarts ongeveer 70 patiënten met hersenletsel in zijn praktijk heeft. Maar daar zijn zij zich niet van bewust. Er is nog een wereld te winnen voor mensen met hersenletsel!”

Professor dr. Scherder ging o.a. in op de verrijkte omgeving. Hij besprak twee casussen waarbij die omgeving een belangrijke rol speelde in het herstel na hersenletsel. Dit maakte veel indruk op de aanwezigen. Professor dr. Van Heugten besloot haar verhaal met een belangrijke boodschap: “Erken en herken de problematiek van hersenletsel en kijk altijd naar de persoon achter het letsel. Geen mens is hetzelfde, maatwerk is dus geboden.”

Aan de masterclass namen deel: huisartsen, praktijkondersteuners, revalidatieartsen, neurologen, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, (medisch) maatschappelijk werkers, SEH-artsen, stroke-coördinatoren, transferverpleegkundigen, CVA-verpleegkundigen, (eerstelijns) GZ- en klinisch psychologen. 

Enkele reacties naderhand:

  • “Het congres was zeer informatief  over alles wat bij dit onderwerp belangrijk is om rekening mee te houden. Ik ben heel blij dat ik door jullie congres over dit onderwerp van NAH wat meer kennis van zaken heb gekregen!”
  • “Complimenten voor de interessante en zéér goed verzorgde masterclass. Twee prettige sprekers, waarbij de eerste spreker vooral een appèl deed op het ‘waar een wil is …’ en de tweede spreker zeer informatief was. Goed om weer even doordrongen te zijn van de feiten.”
  • “Complimenten voor de hoge kwaliteit van de masterclasses vandaag”
  • “Wat een fantastische middag/avond heb ik gehad. Ik heb optimaal genoten van de beide sprekers. Vooral de eerste spreker sprak mij erg aan. Tranen in mijn ogen bij het horen van de levensverhalen.”

Wil je een indruk krijgen van de masterclass? Bekijk hier de film.
Download hier de presentatie van professor dr. Caroline van Heugten.
Bekijk de foto’s voor een indruk van de dag.

Op de hoogte blijven