Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Zorg aanvragen

Wil je graag zorg en ondersteuning van InteraktContour ontvangen? Dat kan. Wij bieden hulp bij dagbesteding, begeleiding thuis, behandeling en 24-uurs zorg.


Hoe vraag ik zorg aan?

Dagbesteding en begeleiding thuis

Heb je zorg nodig voor dagbesteding en/of begeleiding thuis? Neem dan eerst contact op met je gemeente. Zij organiseren de toegang tot zorg. Elke gemeente doet dat op zijn eigen manier. Zo zijn in veel gemeenten sociale wijkteams actief. Vraag bij jouw gemeente waar je terecht kunt met je hulpvraag.

Overleg met gemeente

Vaak nodigt de gemeente je uit voor een gesprek om te overleggen over de hulp die je nodig hebt.  Zo’n gesprek wordt ook wel een keukentafelgesprek genoemd en vindt plaats bij je thuis.
Soms weet de gemeente niet goed wat niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is en welke hulp je nodig hebt. Misschien vind je het moeilijk om dat zelf uit te leggen. Weet dat er altijd een bekende bij het gesprek aanwezig mag zijn. Bijvoorbeeld een familielid. Ook kun je hulp vragen aan een medewerker van InteraktContour. Samen kijken we dan of het aanbod van de gemeente goed is voor jou.

Behandeling en 24-uurs zorg

Wil je behandeling en 24-uurszorg ontvangen? Dan heb je een indicatie nodig. Deze kun je zelf aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (www.ciz.nl). Geef hierop aan van welke zorgaanbieder je gebruik wilt maken. Medewerkers van InteraktContour kunnen een aanvraag voor je indienen.

Wat is een indicatie?

De indicatie is een document waarop staat op welke begeleiding of zorg je recht hebt. En hoeveel uren je krijgt toegewezen. Het CIZ stuurt de originele indicatie naar het Zorgkantoor. Je ontvangt zelf een kopie van de indicatie.

Aangemeld bij InteraktContour

Zodra InteraktContour jouw indicatie van het Zorgkantoor ontvangt, ben je bij ons aangemeld. We nemen dan contact met je op voor een afspraak. We bespreken je situatie en de mogelijkheden die er zijn.

Heb je al een CIZ indicatie?

Vraag dan rechtstreeks zorg aan bij InteraktContour. Een medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Het recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning is zowel in de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) als in de Wet langdurige zorg (Wlz) opgenomen. Heb je behoefte aan ondersteuning bij bijvoorbeeld bij het regelen van zorg, vraagstukken rondom voorzieningen of hulp bij een keukentafelgesprek?
Je kunt hiervoor (kosteloos) onafhankelijke cliëntondersteuning inschakelen. Kijk op de website voor cliëntondersteuning welke mogelijkheden er in jouw regio zijn.

Wet- en regelgeving zorg

De Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet zijn de vier wetten die sinds 2015 het Nederlandse zorgstelsel vormen. Het stelsel zorgt ervoor dat iedereen de zorg en ondersteuning kan krijgen die nodig is. Voor veel mensen is het echter niet altijd duidelijk waar en bij wie zij terecht kunnen als zij zorg willen regelen. Met de brochure ‘De wetten zorg en ondersteuning sinds 2015 –eenvoudig verteld’ word je wegwijs gemaakt. De brochure is hier te downloaden.
 


Er is bij InteraktContour geen wachtlijst of wachttijd voor dagbesteding. Heb je interesse? Kom dan vrijblijvend kennismaken op de locatie in jouw gemeente.
Er zijn op dit moment geen wachttijden voor begeleiding thuis. Vanaf 1 januari 2015 is het organiseren van begeleiding thuis een taak van de gemeente. Of InteraktContour dit kan bieden, is afhankelijk van jouw gemeente. Ontvang je nu al begeleiding thuis? Kijk dan op www.hoeverandertmijnzorg.nl.
Individuele behandeling kan direct starten, mits er een indicatie is. Groepsbehandeling start bij minimaal 5 deelnemers. Het kan dus zijn dat er een korte wachttijd is. Dit is per moment en per locatie verschillend. Neem hiervoor contact op met 0341 255 777.
Er is vrijwel altijd een wachttijd voor Zorg en wonen. De lengte van de wachttijd is per moment en per locatie verschillend. Neem voor actuele wachttijdgegevens contact met ons op via telefoonnummer (0341) 255 777.
Het is altijd mogelijk om ter overbrugging van uw huidige situatie zorgafspraken te maken met InteraktContour.
Als je kiest voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) dan ontvang je een geldbedrag. Hiermee kun je zelf de gewenste zorg en begeleiding inkopen, rechtstreeks bij de zorgaanbieder van jouw keuze.
Met een PGB ben je ook zelf verantwoordelijk voor de financiƫle administratie en de verantwoording van je budget.
Bij Zorg in Natura ontvang je de zorg en begeleiding die je nodig hebt van InteraktContour. Het Zorgkantoor regelt dan de financiering rechtstreeks met InteraktContour.
Iedereen die ouder is dan 18 jaar, moet een eigen bijdrage betalen voor de zorg en ondersteuning die vanuit de WMO betaald wordt. Dat geldt voor Begeleiding en Dagbesteding. Behandeling wordt gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Mensen die Behandeling doen bij InteraktContour of 24-zorg ontvangen hoeven geen eigen bijdrage te betalen.
De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen en van het aantal uren zorg dat iemand ontvangt. Iemand met een laag inkomen, betaalt minder dan iemand met een hoog inkomen.
Behandeling en 24-uurs zorg (Wonen) vallen onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ) die wordt uitgevoerd door het rijk, Begeleiding en Dagbesteding vallen onder de WMO, die wordt uitgevoerd door de gemeente.

Stel hier je vraag Bel ons: 0341 255 777
(elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Terug naar boven