Breinbasics voor praktijkondersteuners

Ruim 650.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Jaarlijks komen daar 130.000 mensen bij, waarvan 40.000 mensen ernstige beperkingen overhouden. Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt ongeveer 80 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bij een aantal van hen is dit bekend omdat het is vastgelegd in het Huisartsen Informatie Systeem, bijvoorbeeld omdat zij een CVA of hersentumor hebben gehad. Bij een groot aantal mensen is dat echter onbekend. Denk daarbij aan patiënten die een ongeval hebben gehad bij wie hersenletsel niet is vastgesteld.


Over deze training

Het signaleren van hersenletsel is ingewikkeld. Omdat de gevolgen heel divers zijn, zich niet altijd direct manifesteren, getroffenen vaak verminderd ziekte-inzicht hebben. Ook zijn de gevolgen vaak onzichtbaar en lijken de klachten op die bij andere aandoeningen. Zoals bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit of een kort lontje die vaak toegeschreven worden aan een burn-out of een depressie. En cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen en verhoogde prikkelgevoeligheid die aan autisme worden gerelateerd. Hierdoor krijgen mensen met niet-aangeboren hersenletsel vaak geen of niet de juiste hulp en ondersteuning wat kan leiden tot ernstige problemen op verschillende levensgebieden: relatieproblemen, schulden, verwaarlozing of verlies van sociale contacten.

Als praktijkondersteuner of –verpleegkundige heeft u een belangrijke rol in het (tijdig) signaleren van niet-aangeboren hersenletsel. Hoe kunt u niet-aangeboren hersenletsel signaleren? Wat zijn de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel? Wat zijn de oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel? En welke behandeling en ondersteuning is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel?

De training Breinbasics voor praktijkondersteuners en –verpleegkundigen geeft u hierbij praktische handvatten.


De winst van Breinbasics voor u en uw patiënten

Het signaleren, begeleiden en verwijzen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Met de Breinbasics training vergroot u uw competenties op het gebied van het signaleren, uw kennisniveau en houdingsaspecten in de omgang met mensen met hersenletsel. Daarnaast leert u om het gedrag van mensen met niet-aangeboren hersenletsel beter te herkennen en te verklaren.

De opzet van de training is kleinschalig zodat er voldoende gelegenheid is om te oefenen en om ervaringen uit de eigen praktijk te delen. De kracht van de training is met name de praktische toepasbaarheid in uw dagelijkse werk waardoor u mensen met niet-aangeboren hersenletsel beter kunt begeleiden.


Na afloop van de training:

 • Bent u bekend met de definitie van hersenletsel
 • Bent u bekend met de verschillende oorzaken van traumatische en niet-traumatisch hersenletsel en kunt u aangeven of het acuut of geleidelijk letsel betreft
 • Bent u bekend met de gevolgen van hersenletsel op het gebied van cognitie, emotie, gedrag, motoriek en neurologie
 • Kunt u niet-aangeboren hersenletsel signaleren en het gedrag van mensen met niet-aangeboren hersenletsel verklaren
 • Weet u meer over de impact van niet-aangeboren hersenletsel op de partner, de relatie en directe omgeving
 • Heeft u inzicht in het model van 'Positieve Gezondheid' en in welke mate hersenletsel de verschillende levensgebieden kan beïnvloeden
 • Bent u bekend met het begrip (beperkt) ‘ziekte-inzicht’ en waar dit toe kan leiden
 • Bent u bekend met het begrip ‘levend verlies’ en weet u meer over rouw- en verliesprocessen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten
 • Kunt u mensen met niet-aangeboren hersenletsel naar de juiste zorg verwijzen


Ervaringen deelnemers

 • ‘Veel meer bewustwording’
 • ‘Gedreven, ervaren en bevlogen trainer’
 • ‘Prettige afwisseling en interactie’
 • ‘Verrassend, veel aanwezige kennis en tools’
 • ‘Goed afgestemde, deskundige training’
 • ‘Inhoud direct toepasbaar in de praktijk’


Over InteraktContour

InteraktContour biedt gespecialiseerde behandeling en ondersteuning aan mensen die problemen ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. InteraktContour helpt mensen met niet-aangeboren hersenletsel te ontdekken wat nog wel kan, om weer grip te krijgen op hun leven en mee te kunnen blijven doen in de samenleving.

InteraktContour ontwikkelde de Breinbasics training voor praktijkondersteuners en –verpleegkundigen omdat er nog veel onbekendheid is over niet-aangeboren hersenletsel, de behandeling en ondersteuning. Met het delen van kennis en kunde levert InteraktContour een bijdrage aan het verbeteren van de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Programma
9.00 uur Inloop met koffie en thee
9.15 uur Start en kennismaking
9.30 uur Definitie en oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel
10.00 uur Leven met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (cognitie, emotie, gedrag, motorisch, neurologisch)
11.45 uur Ziekte-inzicht bij niet-aangeboren hersenletsel
12.15 uur Lunch
13.00 uur Ervaren van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel
13.45 uur Partner en de veranderde relatie
14.00 uur Levend verlies, kwaliteit van leven, perspectief en zingeving
15.30 uur Tools voor ondersteunen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel
16.15 uur Afronding en evaluatie

Docenten en accreditatie

Docenten

De training wordt gegeven door deskundigen op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd voor 7 uur, dit is inclusief het volgen van de online module.
 

Datum en locatie

De eerstvolgende training vindt plaats op 8 oktober in Almere. Wilt u de training met meerdere collega’s volgen? Dan kan de training ook bij u op locatie worden aangeboden.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 195,- (exclusief btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal en catering gedurende de dag.

Inschrijven
Vul uw persoonlijke gegevens in onderstaand aanmeldformulier in. De velden met een * zijn verplicht. Na uw inschrijving ontvangt   u binnen een week een bevestiging en de factuur.

Aanmelden Breinbasics


Stel hier je vraag Bel ons: 0341 255 777
(elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Terug naar boven

Contact

Postbus 128
8070 AC Nunspeet
T. (0341) 255 777
E. info@interaktcontour.nl

Social media

Partner van
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlInteraktContour is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

InteraktContour

(0341) 255 777 info@interaktcontour.nl Postbus 128
8070 AC Nunspeet
Partner van