Dagbesteding en begeleiding thuis
Heeft je naaste zorg nodig voor dagbesteding en/of begeleiding thuis? Neem dan eerst contact op met de gemeente. Zij organiseren de toegang tot de zorg. Elke gemeente doet dat op zijn eigen manier. Zo zijn in veel gemeenten sociale wijkteams actief. Vraag bij jouw gemeente waar je terecht kunt met je hulpvraag.
Overleg met gemeente
Vaak nodigt de gemeente je naaste uit voor een gesprek om te overleggen over de hulp die nodig is. Zo’n gesprek wordt ook wel een keukentafelgesprek genoemd en vindt thuis plaats.
Soms weet de gemeente niet goed wat niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is en welke hulp je naaste nodig heeft. Misschien vindt je naaste het moeilijk dat zelf uit te leggen. Weet dat je altijd bij het gesprek aanwezig kunt zijn. Ook kan een medewerker van InteraktContour helpen. Samen bekijken we of het aanbod van de gemeente goed is voor je naaste.
Behandeling en 24-uurs zorg
Om gebruik te maken van behandeling of 24-uurszorg is een indicatie nodig. Hiermee heeft je naaste toegang tot professionele zorg en ondersteuning. Een indicatie staat altijd op naam van degene die zorg en ondersteuning nodig heeft. De indicatie kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (www.ciz.nl). Geef hierop aan van welke zorgaanbieder je gebruik wilt maken. Medewerkers van InteraktContour helpen graag bij het invullen van de aanvraag.
Wat is een indicatie?
De indicatie is een document waarop staat op welke begeleiding of zorg je naaste recht heeft. En hoeveel uren zijn toegewezen. Het CIZ stuurt de originele indicatie naar het Zorgkantoor. Je naaste ontvangt zelf een kopie van de indicatie.
Aangemeld bij InteraktContour
Zodra InteraktContour de indicatie van het Zorgkantoor ontvangt, is je naaste bij ons aangemeld. We nemen dan contact op voor een afspraak. We bespreken de situatie en de mogelijkheden die er zijn.
Is er al een indicatie beschikbaar?
Vraag dan rechtstreeks zorg aan bij InteraktContour. Een medewerker neemt dan zo spoedig mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Wet- en regelgeving zorg en ondersteuning
De Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet zijn de vier wetten die sinds 2015 het Nederlandse zorgstelsel vormen. Het stelsel zorgt ervoor dat iedereen de zorg en ondersteuning kan krijgen die nodig is. Voor veel mensen is het echter niet altijd duidelijk waar en bij wie zij terecht kunnen als zij zorg en ondersteuning willen regelen. Met de brochure ‘De wetten zorg en ondersteuning sinds 2015 –eenvoudig verteld’ worden zij wegwijs gemaakt. De brochure is hier te downloaden.