Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

“Ik ga weer wat betekenen voor anderen”

Arnold Steensma geeft zijn leven weer een zes. Zover heeft hij zijn leven toch weer op de rit sinds hij een herseninfarct kreeg.

Arnold Steensma geeft zijn leven weer een zes. Zover heeft hij zijn leven toch weer op de rit sinds hij een herseninfarct kreeg, terwijl zijn vrouw notabene acht maanden daarvoor aan een herseninfarct overleden was. Het was een lange en moeilijke weg en hij is er nog niet.  Behandeling van Hersenz bij InteraktContour helpt hem daarbij. “Er ging een wereld voor me open”.

Arnold (57) was ambulancechauffeur. Hij was gewend om anderen die ziek werden te helpen. Op een dag kwam hij thuis toen zijn oudste zoon zei: “Pap, je mond hangt scheef, we gaan naar het ziekenhuis”. Het bleek een herseninfarct waarvan hij lang revalideerde om weer goed te leren praten en bewegen. Daarna kreeg hij de zwaarste klap. “Ik zat weer thuis en besefte: het wordt nooit meer zoals vroeger. Ik zat moe op de bank, er kwam niks uit mijn handen. Na veel omwegen kwam ik  terecht bij behandeling van Hersenz, aangeboden door InteraktContour. Vanaf dat moment kon ik weer gaan opbouwen.”

De Behandeling
Samen met neuropsycholoog Wouter de Boer maakte Arnold een persoonlijk plan van aanpak, helemaal op maat, met een aantal groepsmodules in combinatie met gesprekken thuis. Arnold: “De behandelaars  wisten waar ze het over hadden. En het was fijn om in een groep te komen met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Er werd geluisterd naar elkaar, we gaven elkaar tips en deelden verdriet en boosheid met elkaar. Ik werd met de week krachtiger.” 

Gesprekken thuis
Ondertussen vonden er gesprekken thuis plaats, waarvan enkele met zijn zonen. Arnold: “Zij hadden het verlies van hun moeder nog niet verwerkt of ze kregen met deze klap te maken. Hun frustratie werd besproken en er is hen uitgelegd wat er gebeurt bij hersenletsel. Op deze manier kunnen we er samen iets beter mee omgaan. Er is meer rust in huis. De dag breekt een keer aan dat we zeggen: we hebben het geflikt samen!” 

Wilskracht
Daarnaast leert Arnold om zijn gedachten meer te ordenen en ze om te zetten in daden. Tijdens de groepsmodules is hij er achter gekomen dat hij het helpen van anderen nog steeds in zich heeft. “Ik wil weer wat beteken voor anderen. Werken op de ambulance zit er voor mij niet meer in. Maar ik zie mezelf wel als vrijwilliger aan de slag gaan. Die wilskracht is er weer. Ik wil mijn leven weer een acht kunnen geven. Zonder de behandelgroepen weet ik eerlijk gezegd niet waar ik had gestaan.”