Informatie inzake coronavirus
Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Dag van de Overikkeling dinsdag 23 juni

Dinsdag 23 juni is het de Dag van de Overprikkeling. Op deze dag wordt landelijk aandacht gevraagd voor overprikkeling, een gevolg van niet-aangeboren herenletsel (NAH).

Wat is overprikkeling?
Overprikkeling is een veelvoorkomend gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. De hersenen houden door de beschadiging minder zintuiglijke prikkels tegen. Dat leidt tot  klachten zoals hoofdpijn, braken, uitputting of tijdelijke verlammingsverschijnselen. Overprikkeling kan al snel optreden. Bijvoorbeeld een druk behangetje, vogels die fluiten, de radio in een winkel, zon of parfum. Prikkels die mensen met gezonde hersenen amper opvallen. Het doen van boodschappen kan daardoor een zware of zelfs een onmogelijke opgave zijn vanwege alle geluiden, geuren, kleuren en drukte in de winkels. 

Ruim 300.000 mensen met overprikkeling
Naar schatting leven in Nederland ruim 300.000 mensen menen met een ernstige tot zeer ernstige vorm van overprikkeling als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Dat is bijna de helft van het totale aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel. En jaarlijks komen daar zo’n 40.000 mensen bij. Dat betekent dat in je omgeving zeker 2 mensen last hebben van overprikkeling. 
 

Lees meer over overprikkeling

Wat is overprikkeling oor hersenletsel?     Wat is overprikkeling door hersenletsel?
Gezonde hersenen filteren prikkels. Iets dat onbelangrijk is neem je dan niet bewust waar. Als er sprake is van hersenletsel kan dit filter kapot zijn. De hersenen krijgen teveel te verwerken en het zenuwsteltsel slaat op tilt.
       

Tips om rekening te houden met overprikkeling

   

20 tips om rekening te houden met overprikkeling
Overprikkeling kan het gevolg zijn van niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Wat kun je als naaste, vriend, vriendin, buurman of collega doen voor iemand die veel last heeft van overprikkeling? We geven je tips.

 

Met oordoppen en zonnebril in de bioscoop

   

Met oordoppen en zonnebril in de bioscoop
Oordoppen in, een zonnebril op, vooraf én erna rusten of mediteren. Dat doet Danny Laponder als hij wat onderneemt, want alleen zo kan hij met overprikkeling leven. Hij vertelt wat overprikkeling voor iemand met NAH betekent en hoe je ermee leert omgaan.

Op je tenen over eieren lopen    

Op je tenen over eieren lopen
Leven met overprikkeling kan aanvoelen als overleven. Maar ook naasten en mantelzorgers moeten leren omgaan met de beperking van iemand anders. Dat is dan misschien niet nodig om te overleven, maar wel voor de lieve vrede in huis. En dat is niet altijd even leuk of makkelijk vertelt Paula Bierma.

  

Ben je ook snel overprikkeld?

Blijf hier niet mee rondlopen en neem contact op met InteraktContour. InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel. T 0341 255 777 of stuur een email aan info@interaktcontour.nl.