In beweging met NAH

21 november 2023
In beweging met NAH.JPG

Bewegen is belangrijk voor iedereen. Ook, of misschien wel juist, als je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt. Het is goed voor je fitheid en er komen gelukshormonen vrij als je beweegt. Daarnaast is het goed voor je zelfstandigheid en doe je bij groepsactiviteiten sociale contacten op.

Het project In beweging met NAH

Sacha werkt als fysiotherapeut op een behandellocatie in Deventer. Begin 2022 startte zij daar het project In beweging met NAH. Sacha: “Binnen onze eenheid Behandeling merken we dat voor cliënten de drempel om in beweging te blijven na de behandeling (en dus buiten de zorgsector) soms hoog is. Het is belangrijk om het behandelprogramma hierop aan te passen, zodat cliënten ook na de behandeling in beweging blijven.‘’

De aandacht in het project ligt op de volgende punten:

  • Cliënten in de beweeggroepen krijgen aan de hand van verschillende thema’s (Conditie , Evenwicht, Grenzen e.d.) meer informatie en handvatten om zelfstandig te bewegen in hun dagelijks leven.
  • Met cliënten bespreken hoe ze na de behandeling willen blijven bewegen, welk aanbod er is en welke ondersteuning ze nodig hebben.
  • Vergroten van het netwerk van beweegaanbieders buiten de zorg en het organiseren van kennismakingsactiviteiten. Vanuit de veiligheid van de groep gaan we samen op bezoek bij een vereniging, zodat cliënten ook een aanbod ontdekken waar ze zelf misschien niet aan denken. De eerste drempel is hiermee gelijk genomen! Zo zijn we o.a. bij tafeltennis, jeu de boules, boksen, zitvolleybal en yoga geweest.

Doel

Met deze werkwijze zorgen we samen met de cliënt voor een goed beweegplan waar hij enthousiast van wordt. Hiermee kan de cliënt na het afronden van de behandeling zelf in beweging blijven.

Resultaat en voortgang

Inmiddels wordt deze vernieuwde werkwijze door behandelaren op alle locaties geïmplementeerd.

Er zijn speciale beweegmappen gemaakt waarin de thema’s zijn uitgelegd en cliënten hun eigen vorderingen bij kunnen houden.

Cliënten melden zich aan bij verenigingen waar ze zelf nooit aan gedacht hebben of naartoe zouden gaan. Er is een mooi voorbeeld van een bezoek aan Walking Football waarbij de cliënten zo enthousiast waren dat ze zich allemaal hebben aangemeld! Zo vertelt één van de cliënten: “Ik had er een heel ander beeld bij, maar het was veel uitdagender dan ik dacht.”

Vragen

De werkwijze In beweging met NAH is onderdeel van de eenheid Behandeling en het behandelprogramma Hersenz. Wil je je aanmelden voor Behandeling? Dan heb je een verwijzing nodig van de huisarts.

Voor meer informatie kun je mailen naar Behandeling of bel 0341 – 255 777.

Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.